Други плодове и зеленчуци, богати на пигмента бета каротин, като например спанак, червени чушки и манго, имат същия ефект.
Бета каротинът е естествен химикал, който придава на растенията своите ярки цветове. В продължение на години учените защитават мнението, че консумацията му е задължителна част от здравословния начин на хранене и предпазва от смъртоносни болести като сърдечносъдови заболявания и рак.
Последното проучване, публикувано в Американския журнал по клинично хранене, сочи, че защитните му сили по отношение на рака на гърдата са по-големи от очакваното.
Ракът на гърдата убива милиони жени по света, а здравословна диета, богата на растителни химикали, отдавна се смята за щит срещу болестта.
Резултатите от новото проучване, чийто главен автор е д-р Ричард Бъркс, показват, че жените, консумиращи често храни с бета каротин, са с 40-60% по-малко застрашени от негативен за естрогенни рецептори (ER) карцином.
Този вид рак съставлява почти една трета от всички тумори на гърдата.