Ядките на кайсията, и по-точно съдържащият се в тях амигдалин, са обект на множество лекарски проучвания.

Известен още като витамин B17, той намалява риска от ракови заболявания, а при вече появили се има благотворен ефект срещу туморите. Амигдалинът е открит за пръв път в горчивия бадем, но по-късно е установено наличието му в големи дози и в пресни кайсиеви ядки.

Американският биохимик д-р Ернст Кребс-младши, вече покойник, твърди, че една от основните причини за онкозаболяванията е витаминен недостиг в организма. Той е и човекът, който през 50-те години на ХХ век открива амигдалина и неговите качества.

Изследвания показват още и благоприятно влияние на витамин В17 при артритни болки, хипертония, както и върху цялостното състояние на организма. Амигдалин се съдържа и в други растения, като например кашу, захарна тръстика, дюля, зеле, ябълкови семена, кафяв ориз.

Екстрактът от кайсиеви ядки е в помощ на хората с онкологични заболявания, като допълва лечението им. Хора с фамилна обремененост от рак също могат да го използват, за да намалят риска от рак.