Рецептата за спагети „Cacio e pepe“ (Кашкавал и черен пипер) е една от най-старите и обичани в Италия. Макар да е изключително проста и с малко съставки, тя е от онези ястия, които всеки любител на италианската кухня трябва да опита.

Необходими продукти за 2 порции:
60 грама сирене „Pecorino Romano“
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
прясно смлян черен пипер
160 грама спагети

Начин на приготвяне:

Настържете сиренето и отделете малка част от него за украса. Останалото сложете в купа.

Подгответе достатъчно голям тиган да побере пастата и сложете вътре зехтина и малко от прясно смления черен пипер.

Сварете пастата в подсолена вода и точно преди да я отцедите, добавете черпак от нея в купата със сиренето. Слагайте я малко по малко, като разбърквате до получаване на гъст сметанов сос.

Включете котлона и сложете тигана, сложете прецедените спагети вътре, добавете соса и разбъркайте старателно. Намалете или изключете котлона, ако сиренето се сгъсти прекалено много.

Сложете ястието в чиния и поръсете с предварително заделеното сирене. Наръсете с още малко пресен пипер и сервирайте веднага.

Да ви е вкусно!