Много хора не обичат риба и ползите от консумацията й не могат да ги убедят, че включването в менюто й е част от здравословния хранителен режим.

В рибата се съдържат множество полезни омега-3 мастни киселини, които са от ключово значение за правилното функциониране на много телесни функции и за решаването на много здравословни проблеми, вижте кои са те:

– понижават високото кръвно налягане;
– спомагат за намаляване на триглицеридите;
– забавят развитието на плака в артериите;
– намаляват риска от нарушения на сърдечния ритъм;
– намаляват опасността от инфаркт и инсулт;
– намаляват вероятността от внезапна смърт при хора със сърдечни заболявания.

Експертите препоръчват риба да се консумира поне 3 пъти седмично, най-вече мазни студеноводни риби. Сьомга, скумрия, херинга, сардина, пъстърва и риба тон са с особено високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Ако все пак не обичате риба, има хранителни добавки, които да доставят на организма ви така полезните вещества.