Селенът е минерал, важен за когнитивната функция, здрава имунна система и плодовитостта и при двата пола. Той се намира в най-различни храни, а най-богатите източници са бразилски орехи, морски дарове и чесън.

Количеството селен в храната често зависи от концентрацията му в почвата и водата, където храната се отглежда. Селенът е включен в производството на простагландини в тялото, които регулират възпалението. Това може да е от полза при хората, страдащи от ревматоиден артрит.

Едно проучване от Холандия свързва приема на селен с по-нисък риск от рак на простатата. Изследователите тествали нивата на селен в ноктите на краката на участниците в проучването – маркер, който измерва дългосрочния прием на селен. Изследователите са установили, че колкото повече селен има в нокътя, толко по-нисък е рискът от рак на простатата.

Друго проучване на експерти от Харвардското училище за обществено здраве в САЩ пък показва, че селенът намалява риска от развитие на диабет тип 2. Те са открили връзка между нивото на селен в храненето и риска от диабет тип 2.

Селенът – така необходим на тялото ни!