Билките от хилядолетия насам са използвани в битката срещу различни заболявания. Природата винаги има начини, с които да успее да противодейства на различните проблеми, затова вижте тези 7 билки и подправки, които могат да намалят риска от онкологични заболявания и да бъдат част от лечението при вече съществуващи такива.

1. Джинджифил.
Джинджифилът отдавна се използва в китайската народна медицина за лечение на всичко от настинки до запек. Той може да се използва пресен или в прахообразна форма, но много изследвания категорично сочат ползите му срещу онкологични заболявания.

2. Розмарин.
Розмаринът е подправка, широко използвана в Средиземноморието. Освен че е ефективен при намаляване на риска от рак, той може да помогне с детоксикацията, при проблеми с храносмилането и подуавнето. 3 пъти дневно чай от листа на розмарин може да реши тези проблеми.

3. Куркума.
Куркумата е билка от семейството на джинджифила и част от кърито. Куркуминът е активната съставка в куркумата и е показал в не едно изследване антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и потенциална защита срещу развитието на рака.

4. Люти чушки.
Лютите чушки съдържат капсаицин – съединение, което може да облекчи болката, когато се прилага локално върху кожата. Това обаче трябва да стане внимателно, да да не се изгори кожата от лютивината. Тази съставка е изследвана и е показала добри резултати и срещу онкозаболявания, както и при лошо храносмилане.

5. Чесън.
Чесънът е с високо съдържание на сяра и също е добър източник на аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, всички от които могат да бъдат полезни за здравето. Няколко проучвания показват, че повишен прием на чесън намалява риска от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Изглежда, че чесънът може да предпази от рак чрез множество механизми, включително чрез потискане на бактериални инфекции и образуването на канцерогенни вещества, насърчаване на възстановяване на ДНК. Освен това той подкрепя имунната система и намалява кръвното налягане.

6. Мента.
Ментата е използвана в продължение на хиляди години за помощ на храносмилането, газовете, спазмите и диарията. Тя може да се ползва и в лечение на рак и химиотерапия, които често причиняват разстройство. Освен това се използва за облекчаване на болезнени рани в устата, които могат да възникнат от химиотерапия и облъчване.

7. Лайка.
Лайката е използвана от векове за лечение на различни състояния. Чай от ароматната билка може да помогне с проблеми със съня. Освен това чаят от лайка се използва и за превенция и лечение на рани в устата от химиотерапия и лъчетерапия при онколечение. Този приятен чай може да помогне и при храносмилателни проблеми.