Орехите са сред любимите ядки на деца и възрастни. Но те далеч не са просто вкусно лакомство, а изключително полезна храна, която помага по редица начини на тялото ни.

Орехите са богати на мазнини, повечето от които омега-3 мастни киселини. Освен това в тях се съдържат белтъчини и цял букет от витамини и минерали – В1, В6, В9, А, Е и С, калий, фосфор, сяра, йод, цинк, манган, мед. Вкусните ядки съдържат и много антиоксиданти, фибри и триптофан, от който се синтезира хормона на щастието серотонин.

Освен ядката, лечебни свойства имат и листата на ореха, както и зелените обелки на пресните орехи. Листата се събират през пролетните месеци и се сушат на сянка до 35 градуса. Чай от тях действа благотворно на имунната система, укрепва костите и връща загубения апетит.

Узрели орехи пък борят желязодефицитната анемия заради съдържанието на желязо, мед, цинк и витамин В6.

Орехът – вкусната панацея!