Аронията е широколистен храст с тъмни плодове и стипчив кисел вкус. Малките плодчета са познати от векове и използвани за сок и във винопроизводството.

Аронията съдържа доста голямо количество антиоксиданти – вещества, защитаващи клетките от вредните ефекти на свободните радикали. Едно от тези съединения е антоцианин, придаващ тъмния цвят на плодчетата. Тя е полезна за сърцето и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, редуцирайки лошия холестерол и нормализирайки високото кръвно. Той води до запушване на артериите и увеличава риска от инфаркт и други болести на сърцето. Аронията помага и за кръвообращението и укрепва кръвоносните съдове, което също редуцира риска от болно сърце.

Намаляване на възпалението в организма също е нещо, което аронията прави. Хроничното възпаление води до увреждане на тъканите, а това носи риск от редица заболявания, като например астма, артрит, възпалително заболяване на червата и синдром на раздразнените черва. Окислителното увреждане на клетки води до различни видове рак. Флавоноидите, намиращи се в аронията обаче, действат като пречистващи агенти и неутрализират вредните ефекти.

Аронията облекчава и проблемите на уринарния тракт. Плодчетата са от полза за намаляване на растежа на микроорганизми и бактерии, като например Ешерихия коли. Това допринася за поддържане на добро здраве на пикочните пътища. За аронията има данни и че подпомага лечението на стомашни проблеми като язви и диария. Диабетиците също могат да се възползват от способностите на аронията, защото намаляват кръвната захар. Сред многото позитивни ефекти на аронията са и защита на зрението, както и контрол на теглото.