Лимецът стана популярен у нас като една от модерните суперхрани. Той всъщност изобщо не е нов, нито модерен, а е една от най-старите култивирани култури в историята на човечеството. Използван е още преди хилядолетия и е богат на хранителни вещества, минерали и витамини. В него има много диетични фибри, протеини, ниацин, тиамин, витамин В6, фолиат, манган, фосфор, магнезий и мед.

Някои от ползите му за здравето включват:

регулиране на обмяната на веществата, което подпомага отслабването;
– помощ при създаване на полови хормони;
– подобряване на кръвообращението;
– изграждане на здрави кости, което е ключово с остаряването;
– подобряване на имунната система, което е важно както срещу настинки, така и срещу по-сериозни заболявания;
– повишаване на храносмилателната функция;
– понижаване на кръвната захар, което е от полза за диабетиците;
– намаляване на нивата на холестерол в тялото, което редуцира риска от сърдечносъдови заболявания.

Брашното от тази зърнена култура може да се открие на много места и в България.
Лимецът – истинска панацея!