Пиенето на сок от череши може да има същия ефект за понижаване на кръвното налягане, колкото и някои лекарства, твърдят изследователи.

Според тях консумация на 60 милилитра концентрат от череша, разреден с вода, намалява кръвното налягане със 7% в рамките само на 3 часа. Това е достатъчно, за да се намали рискът от инсулт с 38 на сто и от сърдечносъдови заболявания с 23 на сто.

Според учените от университета в Нортъмбрия, пациентите, приемащи лекарства за кръвно, виждат подобно действие на черешовия сок върху хипертонията си. Ако не се лекува, високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, инсулт и деменция.

Изследователският екип, чиято работа е публикувана в Американския журнал за клинично хранене, проучва 15 души, показващи ранни признаци на високо кръвно налягане. На част от доброволците са дадени 60 милилитра концентрат от череша, разреден със 100 мл вода, а на останалите – плацебо с плодов аромат.

Учените са установили след това, че първата група има спад на кръвното с около 7%, за разлика от пациентите, приемали плацебо. Експертите смятат, че черешовият сок има такова силно влияние върху кръвното налягане, тъй като е богат на фенолни киселини – вид естествено срещани антиоксиданти.