Черниците са плодове, които мнозина от нас са хапвали с удоволствие като малки. Но тогава още не сме знаели, че в тези малки симпатични плодчета се съдържат много полезни вещества.

Черниците са богати на витамини и минерали, желязо, витамин С, калций, антоцианини и антиоксиданти, предотвратяващи щетите, причинени от свободните радикали в клетките. Знаете ли обаче, че листата на дървото също имат лечебни качества заради съдържащите се в тях големи дози магнезий, фосфор, калий и калций и витамини като С и Е. Свойствата на този чай са изучавани в Япония, като ефикасността му е тествана и одобрена от японското здравно министерство.

Този енергизиращ чай подобрява издръжливостта и подкрепя имунната система. Отразява се чудесно на диабетици, тъй като спомага за естественото производство на инсулин. Чаят от черничеви листа подпомага функциите на черния дроб и бъбреците и пречи на натрупването на мазнини и холестерол в тях.

В чая от черница има и 22 пъти повече калций от млякото, което го прави идеален за хора с остеопороза. Освен това се грижи и за по-доброто кръвообращение и облекчава симптомите на менопауза и хипертония. Според някои проучвания листата на черницата имат дори антиканцерогенни ефекти.

За да си приготвите този чудотворен чай, е нужно просто да изсушите листа от дървото, които да използвате за отварата, но без да го подслаждате. При редовна употреба се елиминират и телесни мазнини.