Спазването на средиземноморска диета, богата на зеленчуци, риба и зехтин, може да намали риска от завръщане на рак на гърдата.

Проучване, включващо 300 жени, подкрепя предишни твърдения, че хранителният режим може да играе важна роля в редуциране на опасността от коварното заболяване. Средиземноморската диета включва зеленчуци, плодове, ядки, семена, риба, зехтин и пълнозърнести храни, като консумацията на червено и преработено месо и алкохол е сведена до минимум.

Хората, за които се счита, че получават максимална полза от режима, получават по-малко от едно питие на ден за жените, или 1-2 за мъжете, и по-малко от три порции червено месо дневно. Те също така се хранят с няколко порции плодове и зеленчуци на ден, една порция пълнозърнести и до четири порции риба седмично.

В последното проучване, извършено от болницата в Пиаченца, Италия, са проследени жени в ремисия от рак на гърдата в продължение на три години. Резултатите от него показват, че през този период 11 пациенти отново са се разболели от рак след връщане към нормалния си хранителен режим. Нито една от жените от групата, спазвали средиземноморска диета, не е получила рецидив.

Изследване от миналата година на Университета на Навара в Памплона, Испания, също констатира, че следването на средиземноморска диета, допълнена с екстра върджин зехтин, е свързано с по-нисък риск от рак на гърдата.