Диабетът е заболяване, което изисква внимание и правилно хранене. За пациентите е от особена важност да консумират правилните храни и напитки и да избягват тези, които биха могли да увеличат количеството глюкоза в кръвта.

Какво да ядем и какво – не: Избягвайте храните, съдържащи голямо количество прости захари (сладкиши, сокове, безалкохолни напитки и т.н.), които могат бързо да повишат кръвната захар. Предпочитайте млечни продукти, зърнени храни, бобови и зеленчуци, картофи, кафяв ориз, царевица, грах, боб и фасул като добри източници на фибри. Като подсладител използвайте канела (до 1 чаена лъжичка дневно), която доказано сваля нивата на кръвната захар.

Зеленчуци: изберете пресни или замразени зеленчуци без добавени сосове, мазнини или сол.

Плодове: предпочитайте цитруси – порткали, грейпфрут или мандарини, които са много богати на витамин С. Избирайте плодови напитки без добавени подсладители.

Месо и протеин: яжте риба поне два пъти седмично, птиче месо (без кожата) и се уверете, че ще ги приготвите без сол.

Кога да ядем: Важно е да не пропускате хранене, за да не се предизвикат нарушения в нивата на кръвната захар. Ако имате възможност, опитайте да ядете всеки ден по едно и също време. Залагайте на по-високоенергийна закуска и по-нискокалорична вечеря.