Сусамът е една от първите култивирани маслодайни култури. Малките му семенца са изключително богати на различни витамини и минерали и са, които подпомагат цялостното здраве на човек. Вижте няколко причини, поради които да го включите в редовното си меню.

1. Пълен с протеини: сусамът е добър източник на хранителен протеин. Протеинът е до 20% от семената, което го прави чудесна храна за вегетарианци, на които често протеинът липсва.

2. Понижава холестерола: сусамът помага за понижаване на холестерола, тъй като съдържа фитостероли, които блокират производството на холестерол. Черният сусам е особено богат на фитостероли.

3. Помага при анемия: един от най-добрите лекове за анемия е сусамът, особено черен. В него има много желязо, което е много важно за хората с анемия и слабост.

4. Намалява тревожността: сусамът съдържа минерали, облекчаващи стреса, като например магнезий и калций. Той също така съдържа успокояващи витамини като тиамин и триптофан, които помагат за намаляване на болката и насърчават добрия сън.

5. Добър за костното здраве: сусамът съдържа цинк, който помага за укрепването на костната минерална плътност и здравето на костите. Сусамът е и чудесен източник на калций, който също е от жизненоважно значение за здравето на костите.

6. Помага в храносмилането: сусамените семена са много богати на диетични фибри, които са в подкрепа на храносмилателната система. Те помагат за гладкото функциониране на червата, като по този начин улесняват изхвърлянето на отпадъци и облекчават запека.