Мъжете, консумиращи повече люти храни, са с по-високи нива на тестостерон, разкрива проучване.

Учени от университета в Гренобъл, Франция, изследват хранителния вкус на 114 мъже между 18 и 44-годишна възраст. Участниците са помолени да попълнят въпросници относно пикантните храни и им е дадено картофено пюре, към което могат да изберат добавка пикантен сос или обикновена сол.

Оказва се, че в слюнката на мъжете, предпочели пикантното пюре, са измерени по-високи нива на тестостерон.

Той е стероиден хормон, произвеждан във високи нива от мъжете. Той е отговорен за тяхната мускулна маса, сила и плътност на костите. Освен това влияе върху съзряването на половите органи, дебелия глас и общо-взето върху всичко, през което момчетата минават в пубертета.