Копривата е сред най-обичаните и употребявани растения в България. Тя расте буквално навсякъде, но въпреки простотата си, е много ценно и полезно растение.

Освен в супи и яхнии, копривата може да се консумира и под формата на чай, с чиято помощ може да подобрите храносмилането, да намалите глада и да се справите с анемията и лошия дъх.

Богата на витамини, минерали и протеини, копривата сутрин може да даде тласък на тонуса и енергията. Тя е добър източник на калций, магнезий, калий, цинк, а освен това хлорофилът в нея насърчава хормоналния баланс, спокойния сън, повишава имунитета и намалява апетита.

Копривата може да се използва и като естествено лекарство срещу респираторни алергии и лечение на екзема, псориазис и други кожни заболявания.

Хората, страдащи от косопад, използват водата, в която е варена коприва, за справяне с проблема.