Семената от чиа се превърнаха в един от хитовете сред здравословните храни. Salvia Hispanica, както е латинското наименование на растението, произхожда от Мексико и Гватемала.

Семената от чиа са богати на омега-3 киселини, алфа-линоленова киселина, полезни мазнини, фибри и протеин. Освен това малките семенца запълват 18% от дневните нужди от калций, 27% от дневните нужди от фосфати и 30% от дневната нужда от магнезий.

Семената от чиа имат сходни действия със сусама и лененото семе според хранителните си съставки.

Ползи за здравето на чиата:

1. Спомага за намаляване на телесното тегло.
Семената от чиа са полезни за отслабване, тъй като засищат по-добре и облекчават процеса на по-бързо преминаване на храната през храносмилателната система. Малките семенца могат да увеличат обема си до 10 пъти, което води до консумация на по-малко храна.

2. Семена от чиа – чудесна храна за спортисти.
Семенцата позволяват добра хидратация на организма, което е чудесен избор за по-добра жизненост на тялото.

3. Понижава кръвното налягане:
Многобройни проучвания показват, че тези малки семена имат положителни резултати в намаляване на кръвното налягане, заплашващо от сърдечносъдови болести и инсулт.

4. Страхотен източник на омега-3 мастни киселини.
Чиата е най-големият източник на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение при лечение на възпалителен артрит и в същото време чудесна профилактика за сърдечносъдови заболявания. Тя съдържа повече омега-3 дори от сьомгата.

5. Чудесна храна за диабетици.
Семената увеличават времето, необходимо за преобразуване на въглехидратите в прости захари време.