Консумация на храни, богати на омега-3 мастни киселини, може да намали риска от смърт от сърдечен удар, констатират учени.

Здравословната диета е сред най-важните предпоставки за защита от инфаркт, а много проучвания сочат, че включването на омега-3 полиненаситени мастни киселини е особено полезно за здравето на сърцето.

Омега-3 мастни киселини са от голямо значение за някои телесни функции, включително съсирване на кръвта, храносмилането, мускулната активност и клетъчното деление и растеж. Въпреки това единственият начин, чрез който тялото може да получи омега-3, е чрез храни и добавки.

Мазната риба (сьомга, пъстърва, риба тон, сардини и аншоа) е ключов източник на омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини. Други източници включват листни зеленчуци, орехи и някои растителни масла, които обикновено съдържат омега-3 алфалиноленова киселина.

Според изследванията на специалистите хората с по-високи нива омега-3 са с 10% по-малко застрашени от инфаркт.