Витамин D може да намали риска от рак на дебелото черво.

Според учени от Харвардското училище за обществено здраве хората с високи нива на витамин D в кръвта имат по-нисък риск да развият коварното заболяване. Според специалистите този витамин повишава защитната сила на имунната система срещу туморите при колоректалния рак, както още е известен.

Витамин D е известен още и като „Слънчев витамин“, защото главният му източник е слънцето. Лекарите препоръчват на хората да вземат мерки, с които да намалят опасността от развитие на болестта, предприемайки някои промени в начина си на живот.

Вижте няколко полезни съвета от лекарите, с които да намалите риска от рак на дебелото черво:

– спортувайте или се упражнявайте редовно;
– забравете за тютюнопушенето;
– яжте по-малко червено и обработено месо, пържени храни, колбаси и консумирайте умерени количества алкохол;
– излагайте се на слънце всеки ден за 15-20 минути.