Яденето на твърде много червено месо, като например говеждо, увеличава риска от бъбречна недостатъчност, предупреждава ново проучване.

Замяната му с пиле или риба от време на време обаче значително намалява този риск.

Хроничната бъбречна недостатъчност е дългосрочно състояние, което е по-разпространено в напреднала възраст. Бъбреците не работят ефективно и хората с висок риск имат фамилна анамнеза за това, високо кръвно налягане или диабет. Състоянието е нелечимо и може да доведе до отказ на бъбреците или краен стадий на бъбречно заболяване, изискващо диализа или трансплантация.

Изследването на Националния университет на Сингапур разглежда връзката между хранителния прием на основните източници на протеини и бъбречната функция. Изследователите са открили, че приемът на червено месо е силно свързан с повишен риск от бъбречна недостатъчност в зависимост от количеството.

Хората, консумиращи най-много червено месо, имат 40% повишен риск от развитие на бъбречна недостатъчност в сравнение с хора, консумиращи най-малко. Не е установена връзка с прием на домашни птици, риба, яйца, млечни продукти, а соята и бобовите растения дори намаляват леко риска от заболяването.