Хипертониците да пият всеки ден сок от червено цвекло, съветват учените.

Една чаша от напитката може да помогне за сериозно редуциране на кръвното при пациенти с хипертония. Изследването е проведено от специалисти от университета „Куин Мери“ в Лондон, които посочват, че цвеклото помага дори когато високото кръвно не е контролирано медикаментозно.

В него се съдържа неорганичен нитрат, който в тялото се превръща в азотен оксид, разширяващ и отпускащ кръвоносните съдове. Това вещество се намира и в други листни зеленчуци като зеле и маруля, набавящи си го от почвата.

Изследването на учените показва, че пациентите, консумирали сок от цвекло, са намалили кръвното си налягане средно с 8,4 ммХг за 4 седмици. Половин месец след като спират да пият сок, кръвното им се връща в обичайните високи стойности. Сокът е разширил с 20% кръвоносните съдове, а сковаността на артериите е намаляла с около 10%.

Контролът на високото кръвно е важен за намаляване на риска от сърдечносъдови болести и инсулт.