Щитовидната жлеза има много важни функции в нашия организъм. Ако тя не работи добре, се объркват хормоните и се развиват различни състояния, свързани с понижената или повишената им секреция. Едно от състоянията е хипотиреоидизъм, при което жлезата не произвежда достатъчно хормони, което налага включването на синтетични такива. Хранителният режим обаче също оказва влияние и може да подобри функциите на жлезата чрез включване на много зеленчуци, плодове и протеин.

Някои важни и полезни за щитовидната функция храни са:

– интегрални зърнени култури;
– пресни плодове и зеленчуци;
– орехи, бадеми и други ядки;
риба – соленоводни риби като сьомга и риба тон са богати на омега-3 мастни киселини и са чудесен избор при хипотиреоидизъм. Това състояние може да увеличи нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания. Омега-3 киселините могат да облекчат възпалението, помагат за повишаване на имунитета и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Рибата е отличен източник на селен, който също е важен за работата на щитовидната жлеза;

фасул – бобът е важен източник на енергия и може да бъде полезен в случаите на щитовидна хипофункция и умора. Той съдържа антиоксиданти, протеини, витамини, минерали, сложни въглехидрати и хидрати. Също така е богат на фибри, което е много полезно, ако страдате от лошо храносмилане.