Витамин К често остава в сянката на витамин С или D, но също е от съществено значение за човешкото здраве.

Той е мастноразтворим и играе решаваща роля в съсирването на кръвта. Този витамин също така е важен за укрепване на костите, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, а също така е от жизненоважно значение за други телесни процеси. Изследователите твърдят, че почти всеки човек на планетата има дефицит на витамин К и по-голямата част от хората не приемат достатъчно от него.

Дефицитът на витамин К може да повиши риска от:

– артериална калцификация
– сърдечносъдови заболявания
– мозъчни проблеми
– остеопороза
– кариес
– рак на простатата, белия дроб и черния дроб
– левкемия
– инфекциозни заболявания

Видове витамин К:

– витамин К1 – той се намира в растения и особено в зеленчуци. Този витамин се насочва към черния дроб и поддържа здравословното съсирване на кръвта;

– витамин К2 – той отива директно в костите, стените на кръвоносните съдове и тъкани, различни от черния дроб;

– витамин К3 – това е синтетична форма и не се препоръчва на кърмещи майки, защото може да се отрази зле на кърмачета.

Следните храни са богат източник на витамин К2:

– ферментирали храни
– тъмнозелени зеленчуци
– сурови млечни продукти
– пълномаслена майонеза
– пилешко, патешко и пуешко месо
– телешки черен дроб
– агнешко месо