Бременните жени с дефицит на витамин Е, са почти двойно по-застрашени от спонтанен аборт, сочи изследване на специалисти в Бангладеш.

Този витамин е важен за правилното функциониране на много органи. Той действа като антиоксидант и забавя процесите, увреждащи клетките.  Специалистите анализират данните на над 1600 бременни жени в Бангладеш, от които спонтанен аборт имат 141. Установено е, че близо 75% от тях са с дефицит на витамин Е.

Препоръката на лекарите към жените, планиращи бременност, е да си набавят достатъчно от витамина преди и след зачеването.

Най-много витамин Е има в растителни масла, като например царевично, слънчогледово, соево и такова от пшенични зародиши. Ядки като орехи, бадеми и фъстъци също съдържат този витамин. Той се среща и в пълнозърнести храни, листни зеленчуци, зелен боб, грах, марули, доматено пюре, патладжани, моркови.