Зелето е сред най-обичаните зеленчуци в България, а изобилието на витамин С в него го прави много полезна храна в борбата с вирусите.

Препоръчва се то да се консумира сурово или на пара, за да се запазят полезните му свойства.

Голямо предимство на зелето е фактът, че то е много нискокалорично – средноголяма чаша нарязано зеле съдържа само 22 калории. Затова не е изненада, че зелето е част от повечето диети за отслабване, а дори съществува диета със зелева супа, сочена за една от най-ефективните и бързи за сваляне на килограми. Благодарение на зеленчука не само се свалят излишни килограми, но и токсини и мазнини.

Ако имате проблеми с кожата, като например акне, лишеи и някои видове екзема, можете да ги облекчите с компреси от зелеви листа или лосион, съдържащ сок от прясно зеле.