Консумацията на шепа орехи дневно може да намали риска от развитие на Алцхаймер.

Това сочи изследване на американски учени, според които тези ядки подпомагат способността за учене, паметта, емоционалната стабилност и моторните умения. Експертите, провели експериментите, смятат, че антиоксидантите в тези ядки помагат за намаляване на риска от нарушения в ума. Оксидативният стрес и вредното въздействие на свободните радикали се сочат за основни виновници за загубата на памет, защото унищожават невроните и водят до възпаление в областта на мозъка.

Изследователите считат, че 30-40 грама орехи дневно могат да имат защитен ефект върху мозъка. За болестта на Алцхаймер до момента няма лечение, а откритията са обещаващи в посока развиване на нови медикаменти и терапии за лечение.

Предишни изследвания потвърждават, че нутриенти в орехите имат силата да защитят невроните от окисление, свързано с вреден протеин, натрупващ се в мозъка при Алцхаймер. Във вкусните ядки се съдържат и алфа-линоленова киселина (ALA), както и омега-3 мастни киселини, допринасящи допълнително за здравето на сърцето и мозъка.

Орехите са богати и на витамини А, С, Е и витамини от групата В), а също и ценни минерали като магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо,  белтъчини и фибри.