Знаете ли, че в червеното зеле се съдържа двойно повече желязо и десет пъти повече витамин А, отколкото в обикновеното?

Това прави този зеленчук един от най-полезните, но същевременно той е в сянката на други зеленолистни зеленчуци. В само една чаша червено зеле има 33% от препоръчителното дневно количество витамин А (за сравнение – в същото количество от зеления му събрат има само 3%).

Червеното зеле, както и зеленото, съдържат този витамин под формата на каротиноиди, бета каротин, лутеин и зеаксантин. Лутеинът и зеаксантинът действат като антиоксиданти и пазят очите. С тяхна помощ може да се намали значително рискът от свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Бета каротинът е антиоксидант, преобразуващ се във витамин А, който е силно необходим на кожата и имунната система.

В червеникавия зеленчук се съдържат и големи количества витамин С. Той е жизненоважен за имунната система и има способността да неутрализира вредното влияние на свободните радикали. Възрастните мъже имат нужда от 90 милиграма дневно, а жените – 75 мг. Пушачите е добре да приемат допълнителни 35 милиграма витамин С дневно, бременните жени се нуждаят от около 85 милиграма на ден.

Витамин C също играе ключова роля за производството на колаген, който укрепва кожата и подпомага лечението на рани. Една чаша нарязано червено зеле съдържа 51 милиграма, а в същото количество зелено зеле се съдържат 37 мг.