Витамин Е е група от 8 мастноразтворими витамини, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес на тялото.

Адекватни количества от витамина могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, рак и свързани с възрастта увреждания на очите (например дегенерация на макулата и катаракта).

Витаминът е известен още и като токоферол, а недостигът му се свързва и с проблеми при зачеване. Витамин Е действа за подобряване на обмяната на веществата, имунната система, а също и за възстановяването на ДНК.

Лошият (LDL) холестерол също може да бъде намален благодарение на действието на витамин Е, а именно той е сред най-големите виновници за сърдечносъдови заболявания.

Храните с най-високо съдържание на витамин Е са тъмнолистни зеленчуци като спанак, а също и други като зеле и кейл. Ядките също са сред шампионите, най-вече бадеми, лешници, шам фъстъци и орехи. В семена като слънчогледови и тиквени семки и сусам също има наличие на витамин Е. В авокадото също има от ценния нутриент, а също и в скаридите, пъстървата, рибата меч, херингата и сьомгата. Растителни масла като зехтин, слънчогледово олио, рапично олио и царевично масло също са богати на витамин Е. Среща се още в броколите, тиквата и плодовете, където най-много има в кивито, къпините, мангото, прасковите, нектарините, кайсиите и малините.