Ракът на устната кухина е един от най-смъртоносните видове рак. Половината от диагностицираните умират в 5-годишен период след откриване на заболяването.

Според изследване на учени от университета в Пенсилвания, САЩ, естествен химикал в зеления чай може да е ключът към битката с фаталното заболяване. Специалистите откриват, че съединението епигалокатехин-3-галат (EGCG) атакува протеина в туморните клетки в устната кухина, но без да уврежда здравите.

В предишни проучвания също се доказа, че този натурален химикал има свойствата да противодейства на рака, но не беше ясно защо. Пенсилванските специалисти правят откритието, че епигалокатехин-3-галат (EGCG) нарушава функцията на митохондриите, малки клетъчни структури на туморните клетки, които произвеждат клетъчна енергия.

Тъй като тези митохондрии опитват да се защитят на свой ред от епигалокатехин-3-галат (EGCG), клетките се принуждават да намалят защитните си сили срещу имунната система на организма. По този начин имунните клетки е по-вероятно да атакуват и унищожат злокачествените. Друго важно откритие на специалистите е, че EGCG не атакува здравите клетки, а всъщност дори стимулира защитните им способности срещу вредители.

Зеленият чай е една от най-употребяваните напитки в Азия и се счита за един от факторите за здраве и дълголетие благодарение на многото ценни съставки, съдържащи се в него. Препоръчва се консумацията на около 3 чаши от благотворната напитка дневно, която повлиява добре цялостното здраве, намалявайки риска от редица хронични заболявания.