Авокадото е плод, който все по-сериозно навлезе на родния пазар и се радва на интерес. Този екзотичен плод е богат на много полезни мазнини, витамини и минерали и е от полза за здравето. То произхожда от Централна Америка и се развива в тропически климат, а някои могат да растат в топъл умерен климат.

Някои от най-добрите ползи за здравето от авокадото включват:

– повишава имунната функция;
– намалява риска от рак;
– защитава от сърдечни заболявания;
– стабилизира кръвната захар и подобрява инсулиновата зависимост;
– забавя развитието на СПИН;
– забавя стареенето;
– защитава и поправя грешките в ДНК;
– за облекчаване на сърдечносъдови заболявания;
– намалява високото кръвно налягане (хипертония)
– редуцира риска от Алцхаймер;
– защитава от остеопороза;
– намалява опасността от инсулт;
– понижава риска от диабет тип 2;
– облекчава мигрената;
– облекчава предменструалния синдром (ПМС)
– осигурява антиоксидантна защита на организма;
– намалява риска от епилептични припадъци;
– действа срещу алопеция ареата (оплешивяване на петна).

Авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, които благоприятстват сърдечното здраве. Олеиновата киселина в частност е известна с това, че намалява лошия (LDL) холестерол.

Някои от естествените витамини и минерали, откривани в авокадото, са витамин В2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин В5 (пантотенова киселина), витамин B6, витамин В9 (фолиева киселина), витамин C, витамин К, диетични фибри, магнезий, манган, калий и мед.