Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания по света, като заболяването често е трудно за лечение и трябва да се спазва строг хранителен и двигателен режим, наред с назначено от лекар медикаментозно лечение.

Проблемът при диабетиците е най-вече със справянето с високата кръвна захар и колебанията в нивата на глюкозата, но по мнението на специалисти има начин това да се контролира.

Според изследване, проведено от специалисти от Израел и Швеция, е добре пациентите, страдащи от заболяването, да консумират високоенергийна закуска и бедна на енергия вечеря, за да могат да наложат оптимален контрол върху кръвната захар.

Проучването, което е публикувано в журнала „Диабетология“, се съсредоточава върху 10 жени и 8 мъже с диабет. Участниците са между 30 и 70-годишна възраст и имат Индекс на телесната маса между 22 и 35.

Пациентите са разделени на две групи, като 10 от тях се лекуват с хранителен режим и метформин, а останалите 8 – само с диета. Хранителният им режим е основан на базата на мляко, риба тон, мюсли, бъркани яйца, кисело мляко и зърнени култури за основните хранения, а между тях – пуешки гърди, моцарела, салата и кафе. Участниците в експеримента спазват точен график на хранене – закуска в 8 часа, обяд в 13 и вечеря в 19 часа.

Накрая експертите установяват, че следването на график в храненето може да бъде важен фактор в подобряването на глюкозния баланс и да намали риска от усложнения при диабетноболните. От особена важност е закуската да бъде с по-висока енергийна стойност за сметка на по-лека и нискокалорична вечеря.