Ако отслабването се е превърнало в кошмар и диетата ви не е дала очакваните резултати, е вероятно нивата на лептин в тялото ви да не са в норма. Лептинът е хормон, който се отделя от клетките и основната му работа е да балансира теглото и енергията на тялото. Има два начина, по които този хормон осъществява функциите си. Първият е изпращането на сигнали до мозъка, когато е време да спрете да ядете, а вторият е стимулирането на мастните тъкани да горят мазнини.

Тялото ви произвежда повече лептин в кръвната ви система, когато пълнеете, за да стимулира мастните тъкани да горят мазнини. Много често хората с наднормено тегло развиват т. нар. лептинова резистентност.

Значението на лептиновата резистентност и какво представлява тя:

След дълъг период на високи нива на лептин, телата на някои хора губят чувствителността си към лептина. Това означава, че мозъкът не реагира, когато лептинът сигнализира да спрете да ядете и да се забърза метаболизмът.

Това прави отслабването и нормализирането на метаболизма доста трудна задача. Лептиновата резистентност прави организма предразположен към хронични заболявания чрез активиране на излишните мазнини в стомаха и увеличаване възпалението.

Лошите диети също могат да бъдат причина за лептинова резистентност. Някои хора правят грешката да редуцират драстично приема си на калории с цел бързо сваляне на килограми. Това обаче често се превръща с сериозен проблем, защото лептинът сигнализира мозъка, че тялото се нуждае от повече храна.

Можете да се сдобиете с лептинова резистентност и ако консумирате често следните типове храни:

– храни с високо съдържание на захар;

– храни, богати на мазнини;

– царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза;

– рафинирани въглехидрати.