Ракът е заболяване, характеризиращо се с растеж на анормални клетки, които вредят на тялото по различни начини. Има повече от 100 вида рак, включително на гърдата, кожата, яйчниците, белия дроб, панкреаса, дебелото черво, простатата и други. Всеки рак има различен набор от симптоми.

Според Американското онкологично дружество ракът е втората най-честа причина за смърт в САЩ, а според Световната здравна организация (СЗО), новите случаи на рак се очаква да нараснат с около 70 на сто през следващите 15-20 години. Известно е, че няколко фактора увеличават риска от рак, сред които остаряване, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, прекомерно излагане на слънце, затлъстяване, излагане на вредни химикали и пасивно пушене и генетични фактори.

Въпреки че не можете да контролирате наследствените и някои фактори на околната среда, вие все пак можете да намалите риска от рак чрез здравословно хранене и начин на живот.

Има много суперхрани, богати на антиоксиданти и фитохимикали, които имат противоракови свойства и могат да намалят риска от онкологично заболяване.

1. Броколи.
Яжте броколи, за да намалите риска от рак. Това кръстоцветни зеленчуци съдържат съединения, наречени глюкозинолати, които произвеждат защитни ензими в организма. Един от тези ензими е сулфорафан, който помага за намаляване на риска от рак чрез елиминиране на причиняващи рак химикали. Яжте около 2 чаши броколи, варени или на пара, поне 2 или 3 пъти седмично.

2. Зелен чай.
Зеленият чай е популярна напитка, която може да помогне за намаляване на риска от различни видове рак. Катехините в него са в помощ за предотвратяване на развитието на раковите клетки. Зеленият чай дори помага за предотвратяване на свободните радикали, които увреждат клетките. Пийте до 4 чаши зелен чай дневно, за да се възползвате от неговите ползи.

3. Домати.
Този сочен плод (да, доматът е плод, а не зеленчук) е добър източник на ликопен, мощен антиоксидант, който помага в борбата с рака. Ликопенът стимулира имунната система и предпазва клетките от увреждане. Той също така спира анормалния клетъчен растеж. В допълнение доматите са добър източник на витамини А, С и Е, които пречат на свободните радикали щети в организма. Яжте 1 чиния нарязани домати всеки ден.

4. Боровинки.
Боровинките са богати на противоракови фитонутриенти и антиоксиданти. Тези плодове неутрализират свободните радикали, които могат да повредят клетките и водят до заболявания, включително рак. Те също съдържат витамини С и К, манган и диетични фибри, които също понижават риска от онкозаболявания. Яжте всеки ден до 1 чаша пресни или замразени боровинки.

5. Джинджифил.
Джинджифилът помага за намаляване на риска от различни видове рак. Неговите антиоксидантни свойства потискат растежа на раковите клетки. Пийте 2 до 3 чаши чай от джинджифил дневно и включете джинджифила в готвенето.

6. Чесън.
Чесънът съдържа компоненти като сяра, както и аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, всеки от които може да бъде полезен за намаляване на риска от различни видове рак. Редовният прием на чесън може да забави прогресията на растежа на ракови клетки. Изяждайте всеки ден по 1 скилидка. Той може да е миризлив и лют, но всъщност колкото по-лютив, толкова по-полезен е!