Картофите са нещо, обичано от почти всички. А какво ще кажете, ако тези вкусни зеленчуци са пълни с ароматно сирене и бекон? Рецептата, която ви предлагаме, не е просто ужасно вкусна, но и ще впечатли гостите ви с приятния си и оригинален вид.

Необходими продукти (за 1 порция):

2 средни или 1 голям картоф, добре измит и подсушен
4 супени лъжици масло, студено, нарязано на много тънко и съхранявано във фризера, докато стане готово за използване
100 грама пушена гауда, нарязана на тънки правоъгълничета и съхранявана във фризера, докато стане готова за използване
1 чаена лъжичка ситно нарязан розмарин
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици сметана
1/4 чаша настърган чедър (или кашкавал)
2 парчета бекон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°С и подгответе тава, постлана с алуминиево фолио.
Направете прорези на картофа (така че да изглежда като ветрило), но без да режете до долу. Сложете между резените парчетата масло и гауда, като ги редувате. Поръсете със ситно нарязания розмарин и зехтина. Печете в продължение на 45 минути.

recepta1

Извадете от фурната и сложете отгоре сметаната, поръсете с бекона и малко настъргано сирене (или кашкавал) и печете още 15 минути. Ястието се поднася горещо.

recepta2

Да ви е вкусно!