Много хора страдат от желязодефицитна анемия. Желязото се съдържа в хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове до тъканите.

To се съдържа в много храни, като например червено месо, пиле, морски дарове, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове. Важно е да се отбележи, че витамин С подпомага усвояването на желязо от организма, но какво може да му попречи? Това са продукти като кафе, чай, соеви продукти, антиациди, тетрациклин, както и големи количества манган.

Липсата на желязо лишава тъканите от кислород и може да доведе до анемия, чиито предупредителни знаци са:

– лесна уморяемост;
– бледа кожа;
– световъртеж;
– усещане за студ;
– раздразнителност;
– слаба концентрация;
– учестено сърцебиене.

Тъй като желязото засилва имунната система, липсата му може да увеличи склонността към инфекции. Жените преди менопауза се нуждаят от повече желязо, тъй като губят част от него заради менструацията.

Бременните жени, деца на възраст до две години, вегетарианци, всички хора със заболявания, придружени от кървене, като например хемороиди или кървящи стомашни язви, както и хората, които пият определени лекарства, трябва да приемат допълнителни количества желязо.

Разбира се, излишък на желязо също може да е опасен, затова трябва да се внимава с дозировката при прием на хранителни добавки и задължително да има консултации с лекар.

Вижте тук някои от най-богатите на желязо храни…