Скорошно проучване показва, че ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от диабет тип 2 с цели 18%.

Анализирайки и изследвайки 200 000 души между 25 и 75 години, учените разкриват, че при хората, които ядат често тази храна, е налице значително намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Диабетът е хронично заболяване, което се причинява от много високи нива на кръвна захар. Диабет тип 2 обхваща около 90% от всички случаи на хронични заболявания. Болестта е налице, когато човешкото тяло или има много нисък капацитет да произвежда достатъчно инсулин, или се е развила резистентност към него. Пациентите с диабет са по-склонни към развитие на сериозни сърдечни заболявания, включително инсулт, както и коронарна болест на сърцето.

По време на анализа изследователите откриват, че анкетираните, които ядат здравословна порция кисело мляко всеки ден, са с 18% по-малко изложени на риск от диабет тип 2. При по-нататъшните изследвания се стига до извода, че яденето на 28 грама кисело мляко дневно е достатъчно, за да се намали значително рискът от придобиване на най-често срещания тип на диабет.

Преди това изследване други специалисти разкриха положителния ефект на минерали като калций и магнезий, както и мастни киселини, съдържащи се в млечни продукти, за човешкото здраве. Експертите смятат, че антиоксидантният ефект на пробиотичните бактерии в киселото мляко може да е основната причина за понижаване на риска, въпреки че не са били в състояние да покажат точния механизъм. Киселото мляко е известно с пробиотичните си бактерии, които са микроскопични организми, необходими в храносмилателния процес в червата.

Изследването е публикувано в медицинското списание „BMC Medicine“.