Всяка жена обича, когато ноктите й са красиви, дълги и оформени. Някои дами са природно надарени с красиви и здрави нокти, но други се оплакват от слаби и чупливи нокти и невъзможност за оформяне на маникюр. Това може да се дължи на липса на някои витамини и минерали, затова вижте някои храни, които могат да повлияят благоприятно състоянието на ноктите.

1. Швейцарско зеле (манголд).
Този зеленчук е особено богат на биотин, което е важно за укрепване на ноктите. Освен манголда, други отлични източници на биотин са морковите, козето мляко, яйцата, сьомгата, бананите.

2. Пилешко месо.
Протеините са много важни за укрепването на ноктите и пилешкото месо е богато на тях. Протеинът ще помогне на ноктите ви да бъдат здрави и да възстанови естествения блясък.

3. Морска храна.
Черупчестите мекотели, като например миди, са източник на цинк, който е важна съставка за здрави нокти, а също така укрепва имунната система. Други храни, особено богати на цинк, са соя, спанак, какао и ядки.

4. Бобови растения.
Ако имате проблем с чупливи нокти, е възможно в тялото ви да има недостиг на желязо. Фасулът и неговите роднини са много богати на желязо, а ако не сте почитатели на бобовите растения, може да си хапвате и зеленолистни зеленчуци, сушени плодове, червено месо и какао, които също са богати на желязо.

Добре е да знаете, че прекомерната употреба на лакове и лакочистители не влияе добре на ноктите, защото те съдържат някои химикали и ацетон, които вредят на нокътната плочка. Изкуствените нокти също вредят, защото задушават естествения нокът и му пречат да диша.