Яденето на ябълки всеки ден може да намали риска от до пет различни видове рак, сочи ново изследване.

Учените са открили, че хората, консумиращи най-малко една ябълка дневно, е много по-малко вероятно да развият тумори на белия дроб, червата, устата, храносмилателния тракт или на гърдата, отколкото хората, които рядко или никога не ядат популярния плод.

Един преглед на над 40 предишни проучвания, извършен от експерти от Университета на Перуджа в Италия, разкрива, че най-големите предимства са наблюдавани при рак на стомаха и на хранопровода, където консумацията на ябълки може да намали почти наполовина риска.

Изследователите се ангажират да направят мащабен преглед и да установят дали ябълките, като един от най-широко консумираните плодове в света, играят роля в превенцията на тумор. Те обединяват данни от над 40 различни проучвания, изследващи хранителния режим и онкологичните заболявания. Резултатите, публикувани в списание „Public Health Nutrition“, показват че най-големите потребители на плода са имали значително по-малко случаи на рак от тези, които не ядат плода.

Изследователите посочват, че благодарение на особения химичен състав и на потенциални молекулни механизми, е възможно някои видове плодове и зеленчуци да бъдат много по-силно свързани с риска от рак, отколкото други.

„Нашият интерес е привлечен от ябълките, тъй като те са най-консумираните плодове в европейските страни и богат източник на фитохимикали“, посочват специалистите. Те обясняват, че този плод е богат на естествени растителни вещества със силни противоракови свойства.

Изследователите посочват, че има силни доказателства и при рака на белия дроб. По-голямата част от проучванията са категорични, че ябълките имат защитен ефект срещу смъртоносното заболяване. Учените от Университета на Перуджа са установили, че процентът на болни от белодробен рак е с 25 на сто по-нисък при любителите на ябълки, а сред пациентите с рак на гърдата – понижен с една пета.