Всеки човек знае, че тялото ни има нужда от протеин, за да функционира правилно.

Според експертите е важно е да се ядат протеини всеки ден, тъй като те играят роля във всичко – от мускулното възстановяване и имунната система до продукцията на хормони и ензими.

Протеинът също така засища за по-дълго време и намалява нуждата от калорични лакомства и похапвания между основните хранения, като по този начин подпомага загубата на тегло. Според специалисти по храненето дневно имаме нужда от около 0,8 грама протеин на всеки килограм телесно тегло.

Хората, възстановяващи се след операция или заболяване, се нуждаят от малко повече протеин, както и бременните жени (около 6 грама повече на ден, равняващи се приблизително на 1 яйце). Според някои изследвания е добре по-възрастните хора леко да увеличат приема на протеин, но трябва да се има предвид, че прекалената консумация на протеини може да пренатовари и повлияе зле на бъбреците.

Животинските протеини като червено месо, птици, риба, яйца и млечни продукти са източниците с най-високо качество, тъй като съдържат пълния набор от 9 незаменими аминокиселини – градивните елементи на протеина.

Неживотинските източници включват боб, леща, ядки и пълнозърнести, но при тях липсват някои незаменими аминокиселини и затова вегетарианците трябва да ядат разнообразна храна. Експертите препоръчват за хранителна енергия винаги да се комбинират протеини с въглехидрати, например сандвич със сирене.