В арабския свят са известни със своите вкусни яхнии, затова ви представяме рецепта за яхния с леща, която е много подходяща за вегетарианци, за хора, които постят, или просто за любители на вкусните ястия от Изтока. Лещата е много полезна и съдържа витамини, фибри и желязо, правещи я незаменима храна за диети и здравословни хранителни режими, както и за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.

Необходими продукти:

250 грама леща
1 средноголяма или малка глава лук
1 червена чушка
1 морков
няколко стръка магданоз
1-2 чаени лъжички червен пипер
1,5 литра гореща вода
2-3 скилидки чесън
2 листа дафинов лист (по желание)
1 домат
1-2 чаени лъжички къри

Начин на приготвяне:

Първо запържвате нарязаните глава лук, чушката, моркова и дръжките на магданоза. След като омекнат, се добавят 1-2 чаени лъжички червен пипер, който се запържва за кратко със зеленчуците.

Добавете около литър и половина гореща вода, след което сложете вътре нарязаните на ситно скилидки чесън, домата и листата дафинов лист. Прибавете към ястието 1-2 чаени лъжички къри и го оставете да поври за 20-тина минутки. След това добавете лещата, на която са необходими около 10-15 минутки, за да уври.

След като свалите готовото ястие от котлона, сервирайте с наръсени пресни листенца магданоз.

Да ви е вкусно!