Цинкът, който всъщност е вид метал, е важен микроелемент за здравето. Той е от полза за организма по много начини: помага при производството на хормони, растеж, подобрява имунитета и улеснява храносмилането. Цинкът също действа като противовъзпалително средство, следователно може да има значителни терапевтични ползи срещу рак и сърдечносъдови заболявания.

Цинкът присъства във всички телесни тъкани и е необходим за здравото клетъчно делене. Той действа като антиоксидант в тялото, бори се с щетите от свободните радикали и забавя процеса на стареене. Цинкът също има голямо влияние върху хормоналния баланс, така че дори и малък дефицит може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Без достатъчно цинк в хранителния режим е възможно да изпитате негативни реакции като често боледувне, перманентна умора, лоша концентрация, забавен растеж и невъзможност за лекуване на рани. Недостигът на цинк е често срещан по целия свят. Дефицитът се случва, когато не се приема достатъчно от елемента от храните или са налице проблеми с усвояването му.

Най-високите нива на цинк се откриват в храни с високо съдържание на протеини, например агнешко, говеждо, пилешко и пуешко, някои видове морски дарове и млечни продукти, кашу, тиквени семки, яйца, гъби, зърнени храни и бобови растения.

Най-честите признаци и симптоми, свързани с дефицит на цинк, включват:

– промени в апетита, включително глад за солени или сладки храни;
– промени във възприятията за вкус и мирис;
– проблеми с теглото;
– косопад;
– храносмилателни проблеми, включително диария;
– синдром на хроничната умора;
– безплодие;
– хормонални проблеми, включително влошен предменструален синдром или симптоми на менопауза;
-понижен имунитет;
– лоша концентрация и памет;
– забавена способност за лекуване на рани, инфекции на кожата или дразнене;
– дисфункция на нервите.