Лукът е сред най-употребяваните зеленчуци в целия свят. Неговата родина е Азия, но с течение на времето се е разпространил по цял свят, защото е лесен за отглеждане, вкусен и невероятно полезен за здравето.

Има данни, че този лютив зеленчук е култивиран още по времето на древните египтяни, които смятали, че кръглата му форма и различните слоеве са символ на вечния живот. С лук са се хранили и работниците, построили световноизвестните пирамиди. Друг любопитен факт е, че лукът е споменат дори в Библията, а древноримският учен Плиний Стари описва 6 вида лук в своята енциклопедия „Естествена история“.

Вижте по какъв начин помага лукът на нашето здраве…

1) Фитохимикалите в лука, заедно с витамин С, помагат за подобряване на имунитета.
2) Лукът съдържа хром, който подпомага регулирането на кръвната захар.
3) В продължение на векове лукът е използван за намаляване на възпалението и за лекуване на инфекции.
4) Обичате ли да си хапвате суров лук? Ако отговорът е „да“, радвайте се, защото той понижава производството на лошия (LDL) холестерол, като по този начин поддържа сърцето здраво.
5) Мощно съединение в лука, наречено кверцетин, е известно с това, че играе важна роля в превенцията на рака.
6) Ужилила ви е пчела? Нанесете сок от лук върху областта за незабавно облекчение от болката и усещането за парене.
7) Лукът пречиства свободните радикали, като по този начин намалява риска от развитие на стомашни язви.
8) Перата на зеления лук са богати на витамин А, който поддържа здравето на кожата и е важен за растежа имуностимулатор.