Гъбите са сред най-консумираните храни по света, а освен вкусни и даващи разнообразие за консумация, са и много полезни.

Те са добър източник на протеини и гарантират засищане с ниско съдържание на мазнини и калории. При редовна консумация и при редовна физическа активност те помагат за възстановяване на мускулите. Гъбите са богати на разтворими фибри, подобряват функцията на червата и контролират нивата на кръвната захар, което ги прави чудесна диетична храна. Гъбите  насърчават обмяната на мазнините и имат ниски нива на въглехидрати и калории.

Тези прекрасни растения са богати на минерали и витамини A, C и B комплекс, а освен това са естествен антиоксидант, който действа за различни телесни функции, като например производството на енергия, синтеза на хормони и подобрява нервната, имунната и стомашно-чревните системи. Гъбите са в състояние за намаляване на холестерола и контролира действието на свободните радикали в организма. Някои гъби, като например шийтаке, са използвани като лекарства в медицината от векове заради противораковите си свойства.

Според различни проучвания жените могат да бъдат по-облагодетелствани от редовната консумация на гъби, тъй като данни сочат, че това може да намали с цели 60% риска от рак на гърдата. Тази храна може да потисне ензима ароматаза, който произвежда естроген и увеличава риска от коварното заболяване, отнемащо живота на хиляди жени по света всяка година.

Огромното разнообразие на гъби позволява широк спектър от различни рецепти и бягане от монотонността в менюто. Разбира се, добре е да се предпочитат вариантите с печене, варене и задушаване, тъй като методи като пържене и паниране могат да бъдат вредни за здравето.