Познавате ли хора, които цял живот водят битка с килограмите? Ако и вие сте сред тях, е добре да помислите дали се храните с правилните храни. Някои храни, консумирани редовно, водят до намаляване на теглото, а освен това снабдяват организма с важни вещества.

1. Кисело мляко.
То съдържа витамини от група В и калций и са много по-лесно смилаеми в сравнение с прясното мляко. Веществата в йогурта ви помагат да засилите имунитета си, намалява риска от рак на дебелото черво и регулира нивото на кръвната захар, контролирайки глада.

2. Кафяв ориз.
Той съдържа фибри, протеин, селен и е по-нискокалоричен в сравнение с белия ориз. Кафявият ориз е с ниско съдържание на наситени мазнини и има по-малко холестерол и натрий. Той засища за по-дълго време, ускорява метаболизма и подпомага изгарянето на мазнини.

3. Нар.
Нарът съдържа фолиева киселина, витамин С, калий и антиоксиданти. Той е богат източник на фибри и е с много ниско съдържание на калории. Нарът е сред най-здравословните плодове и се бори срещу увреждане на клетките, еректилна дисфункция и възпаление при артрит. Този плод също така увеличава нивата на кислород в сърцето и подпомага загубата на тегло.

4. Круша.
Крушите са сред най-добрите източници на противовъзпалителни хранителни вещества и антиоксиданти. Те помагат за намаляване на риска от рак и съдържат лесно усвоими диетични фибри. Хапвайте този вкусен плод с обелката.

5. Леща.
Тя е сред най-добрите източници на фибри и протеини. Половин чаша леща съдържа около 3,4 грама устойчиво нишесте, въглехидрат, който помага в изгарянето на излишните мазнини, а също така помага да се стимулира метаболизма.

6. Ленено семе.
То е богат източник на фибри, витамин В, протеин, калий и антиоксиданти и помага за понижаване на риска от оксидативен стрес в кръвоносните съдове, а също и за предотвратяване на рак на дебелото черво. Лененото семе подпомага изпразването на стомаха и подобрява усвояването на хранителните вещества.

7. Вино.
Червеното вино е богато на антиоксиданти. Ферментиралите храни са много добри за храносмилането, тъй като съдържат млечна киселина. Ресвератролът е известен антиоксидант в кожата на гроздето. Той помага да се спре натрупването на мазнини.

8. Люти чушки.
Капсаицинът в лютите чушки намалява възпалението и подпомага отслабването, защото ускорява обмяната на веществата и топенето на мазнините.

9. Грейпфрут.
Този цитрус съдържа протеини и много вода. Той помага за понижаване на нивата на инсулин и ще ви помогне да намалите теглото си при редовна консумация.

10. Бадеми.
Бадемите са сред най-полезните храни и са богати на здравословни мазнини. Те засищат за по-дълго време, но не бива да се прекалява с количествата.