Със своите живи цветове и сочен външен вид, нарът е добре познат плод, но рядко се консумира. Той обаче носи много ползи за здравето и според последните изследвания има в своята обвивка естествено средство против Алцхаймер.

Според изследване на Университета на Сао Пауло в Пирасикаба, кората от нара, която обикновено се изхвърля, има антиоксидантни съединения, които могат да попречат на Алцхаймер. При изследвания с лабораторни животни е използван екстракт от кора на нар, а учените откриват, че той е в състояние да потисне до 77% активността на ензима ацетилхолинестераза, който уврежда нервните окончания.

Освен това при тестваните животни, на които е даден екстракт от кора на нар, се отчита по-голямо запазване на паметта в сравнение с животни, които не са лекувани с екстракта. Един добър прост начин да се консумира кората на нара е чрез приготвяне на сокове или чайове.

Други проучвания показват, че сокът от нар е богат на субстанции, които пазят съцето и пречат на натрупването на плака в артериите, водещо до инфаркт и други смъртоносни заболявания. Огромен плюс е и че плодът сваля високото кръвно.

Огромното богатство на витамини и феноли в плода, действащи като антиоксиданти, се бори и с вредното влияние на свободните радикали, чието действие повишава риска от онкологични заболявания и преждевременно остаряване. Нарът е показал и че може да подпомогне отслабването, намалявайки мазнините в абдоминалната (коремната) област.