Някои хранителни вещества, като например магнезий и витамин С, получават много внимание в света на здравето, но има и други, които не се споменават толкова често, а са също толкова важни. Такъв е и случаят с медта.

Медта е от изключително значение за организма. Тя играе ключова роля в борбата с хроничното възпаление, за образуване на червени кръвни клетки, както и за повишаване на имунитета. Тя също е от съществено значение за образуването на миелин, който изолира нервите и гарантира, че нервната ви система работи правилно. Медта играе роля в холестеролния и глюкозния метаболизъм, а проучване на Университета в Калифорния показва, че металът е от ключово значение за изгарянето на мазнините.

Недостигът на мед може да прилича на недостига на желязо по отношение на симптомите, особено умората. Болки в ставите са друг белег, а в дългосрочен план липсата на мед може да допринесе за остеопороза. Специалистите предупреждават, че хората с малабсорбция на мед, включително тези с цьолиакия или хронична диария, имат повишен риск да не абсорбират достатъчно мед.

Добрата новина е, че не е трудно да получите достатъчно от минерала. Той се среща в тъмнолистни зеленчуци като спанак, къдраво зеле, ядки (особено кашу), семена, пълнозърнести храни, стриди и гъби. Един от най-богатите източници на мед е говежди черен дроб.

Препоръчителната дневна доза за медта е 0,9 милиграма. Горната безопасна граница за мед е 10 мг на ден, и ако получите твърде много от него, ще се натрупа в черния дроб. Възможно е да се появят симптоми като метален вкус в устата си, повръщане и дори да се повиши рискът от цироза на черния дроб. Затова е добре да се внимава с добавките, защото е почти невъзможно да се приеме токсична доза от консумация на богати на мед храни.