Грейпфрутът е плод от семейството на цитрусите, от които са още портокалите, лимоните и мандарините.

Грейпфрутите имат горчиво-сладък вкус и са много сочни, а освен това са пълни с важни хранителни вещества като витамин А, витамин С, калций, магнезий и други. Грейпфрутите също съдържат малки количества витамин Е, тиамин, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин, калий, фосфор, манган, мед, цинк и пантотенова киселина.

В допълнение към това в грейпфрута има мощен антиоксидант, наречен ликопен, който е много полезен за здравето, вижте още от ползите му.

1. Намалява риска от рак.
Едно антиоксидантно съединение, наречено нарингенин, също се намира в грейпфрут. Той стимулира възстановяването на ДНК при рак на простатата и предпазва организма от развитие на рак.

2. Понижава нивата на холестерола.
Грейпфрутът съдържа много разтворими фибри, които доказано намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта. Едно скорошно проучване установи, че консумацията на един червен грейпфрут на ден може да помогне за понижаване на LDL холестерол (лошия холестерол) с цели 20%.

3. Намалява риска от инсулт.
Според Американската сърдечна асоциация консумацията на цитрусови плодове като портокали и грейпфрути може да понижи риска от инсулт.

4. Укрепва имунната система.
Грейпфрутът е пълен с флавоноиди, естествени химически съединения, които помагат за укрепване на имунната система. В тях има и доста витамин С, който осигурява защита срещу недостатъците на имунната система.

5. Помага при отслабването.
Добавянето на грейпфрут към вашата диета може да повиши метаболизма и по този начин да помогне за намаляване на теглото.

6. Намалява риска камъни в бъбреците на риска.
Сок от грейпфрут може да намали риска от камъни в бъбреците, защото цитратът в него се свързва с калция в урината, което предотвратява образуването на камъни.

7. Предотвратява артрит.
Грейпфрутът може да попречи на артрита, тъй като съдържа салицилова киселина. Той намалява и симптомите на заболяването.

8. Бори заболявания на венците.
Яденето на грейпфрут също може да помогне в борбата с болести на венците. При хората, които редовно консумират грейпфрут, се забелязва по-малко кървене от венците.

9. В помощ в храносмилането.
Тъй като грейпфрутът съдържа диетични фибри, наречени пектин, той също може да помогне за предотвратяване на запек и насърчава по-добро храносмилане.