Картофеният чипс е вкусно лакомство, което обаче е пълно със сол и калории и се отразява зле на фигурата. Затова ви предлагаме една любопитна рецепта за доматен чипс, който можете да си приготвите в уюта на собствения си дом, но той ще е здравословен и лишен от вредни вещества.

Известен като една от най-полезните за сърцето храни, доматът е богат на ликопен и антиоксиданти, които намаляват лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Можете да си хапвате този доматен чипс без угризения. А освен това е и много вкусен!

Необходими продукти:

12 кръгли и твърди домата
чаша студено пресован зехтин
2 супени лъжици хималайска или ситна морска сол
2 супени лъжици настърган пармезан
2 супени лъжици подправки според вашите предпочитания: сладък червен пипер, босилек, чесън на прах, магданоз, сушена мащерка, розмарин, риган или нещо друго, което искате.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 250 градуса. Нарежете доматите на резени с дебелина 1-2 см. Поставете доматените филийки в тава с хартия за печене.

След това поръсете филийките със зехтин и ги овкусете с избраните от вас подправки. Оставете ги да поседят в продължение на 10 минути, така че да могат хубаво да ги поемат.

След това ги сложете във фурната и печете в продължение на най-малко 3 часа. Ако доматеният чипс не е изсъхнал напълно, върнете тавата в печката.

Когато са готови да ги извадите, ги оставете да се охладят за около 2 часа. Дръжте доматения чипс в херметически затворени кутии.