Много хора знаят, че консумацията на твърде много на солени храни може да повиши нивата на кръвното налягане и да доведе до хипертония. Но знаете ли как и защо излишната сол може да предизвика това опасно състояние, повишаващо риска от много заболявания?

Натрият в солта в действителност помага за поддържане на кръвното налягане, мускулната контракция, предаването на нервните клетки и поддържането на водния баланс, киселините и основите в организма.

Въпреки това употребата на сол не трябва да бъде повече от 6 грама (1 чаена лъжичка) на ден или до 2300 милиграма натрий дневно. Високото съдържание на сол в организма може да доведе до затруднения на бъбречната функция чрез стесняване на бъбречната артерия, като по този начин се ограничава притокът на кръв. В резултат на това бъбреците отделят хормона ренин и ангиотензин, което увеличава налягането на периферните кръвоносни съдове, водейки до хипертония.

В допълнение към прекомерния прием на сол, други рискови фактори за високо кръвно налягане включват възраст, фамилна анамнеза за хипертония, наднормено тегло, намалена физическа активност, тютюнопушене, стрес и злоупотреба с алкохол. Въпреки това само чрез намаляване на консумацията на сол може значително да намали риска от хипертония.

Ето някои хитри начина за намаляване приема на сол:

– яжте повече пресни продукти и по-малко преработени храни;

– ограничете употребата на сол в хранителния си режим, като я замените с някои подправки, които могат да обогатят вкуса, например черен пипер, босилек, розмарин;

– избирайте хранителни продукти с ниско съдържание на сол;

– увеличете консумацията на плодове и зеленчуци;

– четете етикетите, преди да купите дадени продукти, защото в много от тях има добавена сол и консерванти.