Картофите са едни от най-употребяваните зеленчуци по света. Те са много здравословна храна, но са придобили лоша слава, защото много хора ги консумират под формата на мазни пържени картофи или чипс, когато са пълни с калории и мазнини. Когато са консумирани варени или печени, те могат да са чудесна здравословна храна.

Вижте някои от ползите за здравето от картофите…

1. Свалят високото кръвно налягане.
Картофите са добър източник на калий, който помага за стабилизиране на кръвното.

2. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
В картофите има около 60 различни вида фитохимикали и витамини. Много от тях са флавоноиди, които помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, защото намаляват нивата на лошия LDL холестерол и поддържат артериите без мазнини. Витамин В6, присъстващ в картофите, също е полезен за защита срещу сърдечно заболяване.

3. Подържат правилното функциониране на мозъка.
Високото ниво на въглехидрати в картофите може да помогне за поддържане на добро ниво на глюкоза в кръвта, което е необходимо за правилното функциониране на мозъка. Калият също така насърчава разширяването на кръвоносните съдове и гарантира достигането до вашия мозък на достатъчно кръв.

4. Насърчават храносмилането.
Тези зеленчуци улесняват храносмилането, което ги прави добра храна за пациенти, бебета и хора с проблемно храносмилане. Те съдържат и значително количество фибри, което помага при правилното храносмилане.

5. Предпазват от рак.
Някои сортове картофи, като например червените, съдържат високи нива на флавоноидни антиоксиданти като каротини и зеаксантин. Тези мощни антиоксиданти са известни, че защитават организма от вредните свободни радикали. Кверцетинът в картофите има противоракови свойства.

6. Грижат се за кожата.
В картофите има витамин В-комплекс, витамин С и някои минерали, като калий, магнезий, фосфор и цинк, които са много полезни за кожата.

7. Помагат за облекчаване на възпалението.
Хранителните вещества в картофите, като например витамин В6, витамин С и манган, са чудесен източник за облекчаване на вътрешни и външни възпаления.

8. Полезни за пациенти с ревматизъм.
Сокът от суров картоф е отличен природен лек за лечение на ревматизъм. Пийте по една-две супени лъжици суров картофен сок сутрин преди хранене. Това ще помогне за намаляване на токсичността и облекчаване на ревматизма.

9. Поддържат здравето на костите.
Картофите са добър източник на калций, желязо, фосфор, манган и цинк, които допринасят за изграждането и поддържането на костната структура и здравина.

10. За предотвратяване на камъни в бъбреците.
Картофите съдържат магнезий, който потиска натрупването или отлагането на калций в бъбреците и други тъкани, като по този начин помага да се предотвратят камъни в бъбреците.